LGS REHBERLİK - LGS HABERLERİ - SON DAKİKA GELİŞMELERİ
Kaliteli soru çözmek
Çok çalışmak değil, verimli çalışmak
Gökalp Yücelsin ve Çınar Öğüt, başarılarının sırrını anlatarak, seneye sınava girecek arkadaşlarına önerilerde bulundu. Gökalp Yücelsin: "Önemli olan çok çalışmak değil, çalışmadan verim almak, yani verimli çalışmak"
DİĞER LGS BİRİNCİSİNİN TAVSİYELERİ
- Planlı ve programlı ders çalışmak
- Çok çalışmak
- Çok kitap okumak, (Asıl önemli sır bu)
- Kaliteli sorular çözmek
- Yorulunca bırakmak, dinlendikten sonra çalışmak
Sizlere 2019 da uygulanacak LGS sınavı ile ilgili önemli bilgiler vermek istiyorum. Lgskitap.com rehberlik servisi olarak sınava hazırlanacak öğrencilere gerek yardımcı kaynakların içerikleri sınav soru tarzlarındaki değişiklikler ve MEB’ in sınavla ilgili yaptığı yeni açıklamaları paylaşacağım.
2019 LGS sınavı için soru tarzları belli oldu. Mantık muhakeme soruları, yorumlama, grafik okuma, tablo ve şekilli sorular ezberden uzak akıl yürütme gerektirecek soru tipleri uzun paragraflı sorular MEB in yeni tarzı. MEB in son açıklamalarından ezberden uzak daha da yoruma dayalı soruların artacağı genel olarak uygulanacak sınavlarda öğrencileri düşünmeye yorumlamaya yöneltecek.
Peki öğrenciler bu sınav sisteminde nasıl başarılı olur?
Bu şekilde yapılacak LGS sınavında nasıl başarılı olunur kısaca değinelim. Öncelikle paragraf kitaplarının önemini daha da görerek bol bol paragraf soru bankaları çözülmeli. Sayısal derslerde bile uzun metinler paragraflar olup bu metinleri hızlıca okuma anlama ve yorumlama becerisini ölçmek isteyen MEB; öğrencilerin zamanı etkili değerlendirme hızlı okuma kavrama gibi yeteneklerini de ölçmüş olacak. Bol bol kitap okumak aslında LGS sınavında başarının anahtarı desek yanlış olmaz. Paragraf soruları uzun metin içeren soruları en iyi kitap okuma alışkanlığı kazanmış hızlı okuyup hızlı kavrayan ve zaman kaybetmeyen öğrenciler rahatlıkla yapar. O zaman alışkanlığımız yoksa bile artık kitap okumaya başlamanın zamanı. Hızlı okuma teknikleri de geliştirilebilir öğrenilebilir. Sınav sadece soruları doğru yapmayı ölçmez sınav başarısı soruları hızlı çözme ve zamanı etkili kullanarak bütün soruları gözden geçirip süre sorunu yaşamamak da sınav başarısının ölçüsüdür.
Konu eksikleri olmaması için dersi derste anlamak önemlidir. Sınıfta dinlenilmeyen dersi evde tek başına anlamak zor olur ve çok zaman kaybettirir. Öğretmen ders anlatırken iyi dinleyip sınıfta konuyu anlamış olmak evde de soru ve testlerle pekiştirmek başarı için oldukça önemlidir. Sınava 3 ay kala bol bol soru çözmek konu eksiklerini tamamlamak ve artık deneme çözme aşamasına geçmiş olmak gerekir. Son 2 ayda bol bol deneme çözmek ve süreyi etkili kullanma süre ile deneme çözmek gerekir. Ne kadar farklı yayının soru bankaları testleri çözülürse o kadar farklı soru tipi ile karşılaşılmış olur ve sınavda çıkacak sorulara benzer soru yakalama fırsatı olur
Mantık muhakeme soru bankaları çözülmeli, Zor olduğu bilinen yayınlardan mutlaka testler çözülmeli yeni LGS sınav soru tarzına uygun yayınların soru bankaları ve denemeleri daha fazla tercih edilmelidir.
Süreyi etkili kullanmayı öğrenmek gerekir demiştik. Evde kendiniz bol bol deneme çözerek ve bu denemeleri sınav süresine denk ve önünüzde saatle süre ölçerek yapmak gerekir. Bazı öğrenciler soruları doğru yapıyor ama süreyi doğru kullanamadığından çoğu sorulara bakma imkanı olmuyor. Süreyi doğru kullanmak başarının en önemli 2. Kriteri sayılır. Birinci nedir diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
Tabiki çalışmak…
91 BİN ÖĞRENCİ YERLEŞEMEDİ!
Öğrencilerin merakla beklediği 2017 -2019 LGS sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre öğrencilerin yarısı Fen, Anadolu lisesi ve Sosyal Bilimler liselerine yerleşmiş oldu. 91 Bin 687 öğrenci herhangi bir yere yerleşemedi.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
Bakanlık yerleşemeyen öğrenciler için, daha çok tercih edilen okullarda kontenjan artırımına gidecek.
TERCİH YAPMAYANLARA NAKİL HAKKI
İlk yerleştirmede tercih yapmayan ve bu nedenle herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrenciler de nakil döneminde tercihte bulunabilecek. Nakil döneminde de bir okula yerleşemeyen ya da tercihte bulunmayanlar, 10-14 Eylül arasında ‘İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları’na başvuruda bulunabilecek.
YAZ TATİLİNDE LGS İÇİN NE YAPABİLİRİM?
Sevgili öğrenciler; 7.sınıftan 8.sınıfa geçiyorsunuz. Sizler için önemli olan bir sınavın henüz başında sayılırsınız. İyi bir lisede okumanın ve iyi bir lise ile iyi bir üniversiteye geçişin ilk basamağı olan LGS sınavına gireceksiniz. Bunun bilinci ile yaz tatilinizi biraz daha etkin geçirebilirsiniz.
Tatilde tabiki eğlenilir gezilir. Bir yıllık eğitim sürecinin sonunda dinlenmek herkesin hakkıdır. Fakat tatil aynı zamanda kültürel kazanımlarla da güzelleşebilir. Kitap okumak gibi. LGS sınavında paragrafların uzunluğu, mantık ve muhakeme tarzı soruların fazlalığı öğrencilerin kitap okuma alışkanlığını kazanmasını sanki zorunlu hale getiriyor gibi.
Sınava hazırlıkta yaz tatili ne ifade eder biraz da bundan bahsedelim. 7.sınıflar LGS hazılığında yaz tatilinde mevcut sınıflarının eksik konularını tamamlamaları gerekir. Yani 7.sınıf konularının özeti, tekrarı varsa eksikler giderilerek 8.sınıfa iyi bir alt yapı ile girmek gerekir. Fazla kendinizi yormadan, tatili tatillikten çıkarmadan ölçüsünde 7.sınıf konularını tamamlayabilmek sizlere 8.sınıfta önemli avantaj sağlar.
Temmuz ayında eğer 7.sınıf konu eksikleri tamamlanırsa temmuz sonrası MEB müfredatına uygun yeni 2019 LGS kitaplarından konu anlatımlı kitapları temin ederek 8.sınıfın konularına giriş yapabilirsiniz.Okullar başlamadan 8.sınıf konuları ile ilgili genel bilginiz olmuş olur hatta belirli aşamaya gelmiş olabilirsiniz. Fakat özellikle 2019 yeni baskı, yeni müfredat kitaplar olmasına özellikle dikkat etmenizi öneririz. Müfredat değiştiği için eski kitap almamanız sizlerin faydasına olacaktır
2018 LGS SORULARI ZOR MUYDU?
Yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği LGS Liselere Giriş Sınavı bitti. Sınav sorularının zorluğu, öğrencilerin hangi derste zorlandığı ve sayısal sözel soruların zorluk derecesini değerlendirelim.
Özellikle LGS de öğrenci kontenjanı sınırlı olduğundan çok öğrenciden sadece belirli bir oran nitelikli liselere yerleşeceğinden sınavın zor ve eleyici olacağı belli idi.
SAYISAL SORULARI ELEYİCİ OLDU
Sınav sonrası sorularda sayısal soruların eleyici nitelikte zor olduğunu söyleyebiliriz. Matematik dersi zor olmakla birlikte fen bilimleri dersi de yine eleyici nitelikte idi. Sözel derslerde öğrenciler fazla zorlanmadı. Türkçe dersi için daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi okumayı seven öğrenciler başarılı olacak demiştik ve öyle oldu.
KİTAP OKUMAYI SEVEN ÖĞRENCİLER SÖZEL DERSLERDE ZORLANMADI
Kitap okuma alışkanlığı öğrencilerin sözel sorularda uzun paragraf sorularında hiç zorlanmadığını söyleyebiliriz. Sözel mantık soruları da 8.sınıf seviyesine göre ayarlanmış yine çok kitap okuyan öğrencilerin zorlanmayacağı cinstendi.
İNKILAP SORULARI UZUNDU
İnkılap tarihi soruları Teog sınavına göre daha uzundu. Ama TEOG sınavı sorularına paraleldi. Beklenmedik sürpriz soru yoktu.
İNGİLİZCE SORULARI DA BEKLENDİĞİ GİBİYDİ
Örnek sorularda yayınlanan soru tarzlarına uygun soruldu. Kelime bilgisi olan öğrencilerin okuduğunu anlaması daha kolay oldu. Diyalog soruları ve görsele dayalı paragraf soruları ağırlıkta idi.
DİN KÜLTÜRÜ SORULARI
Daha önceki TEOG mantığı ile hazırlandı. Paragraf soruları çok aşırı uzun değildi. Cevaplar netti. Soruyu doğru anlayan öğrencilerin rahatlıkla yapacağı türdendi.
MATEMATİK SORULARI
TEOG sınavından oldukça farklı sorularla karşılaşıldı. Yoruma dayalı zor uzun ve bol işlemli sorular öğrencileri oldukça zorladı. Türkiye geneli matematik dersi başarısı oldukça düşük çıkacak diyebiliriz.
FEN BİLİMLERİ
Yine öncesi sınav sistemine göre zor, düşündürücü yoruma dayalı. Görseller ilk bakışta öğrenciye çok zor gelecek nitelikte. Öğrencilerin fen bilimleri dersinden de oldukça fazla boşu olacak.
- LGS sadece bir sınav, çok aşırı anlam yükleyerek her şeyi buna bağlamayalım.
- Sınav öncesi rahat bir şeyler giymek sınav sırasında rahat olmak önemli.
- Sınav günü hava durumunu dikkate alarak yağmurlu ise sınav öncesi ıslanmamak veya olumsuz hava koşullarından etkilenmemeye dikkat etmek gerekir.
- Kimliğinizi yanınıza almayı unutmayın.
- Sınav başladığında artık önünüzdeki kağıdınızla ilgilenin, sınava geç gelenler, sınfa giren çıkanlarla ilgilenmeyin, gözetmen öğretmeni izleyerek dikkatinizi dağıtmayın.
- Soruları dikkatli okumak gerekiyor. Soruda altı çizilmiş kelimelere dikkat etmek yani sorunun tam olarak ne istendiğini iyi görmek gerekir. Soruyu tam anlamak çözmenin yarısıdır sözünü hatırlayalım.
- Sınavdan erken çıkmamak gerekir. Erken bitirseniz bile süreyi sonuna kadar kullanarak çözemediğiniz soruları veya kararsız veya şüpheli soruları gözden geçirebilirsiniz
- Paragraf sorularında önce soru okunur, sonra paragraf okunur bunu unutmayalım.
- Uzun sorulardan korkmayın bazen sorular uzun olduğu kadar da kolay olabiliyor.
- Sınav esnasında sınav kağıtları dağıtıldığında kağıdın mutlaka kontrol edilmesi, sayfaların tek tek çevrilerek sayfa numaralarına bakarak eksik sayfaları varsa sınav öncesi görevli öğretmene bildirilmesi gerekir.
- Takıldığınız soruda çok ısrar etmeyin, fazla zaman kaybedebilirsiniz. İşaret koyup sonra tekrar bakarım diyip diğer soruya geçin.
- Süreyi etkili kullanmak önemli. Her derse göre bir süre limitiniz olsun. Belirli aralıklarla saati kontrol ederek ne kadar zaman geri kalındığını ve ne kadar hızlanmak gerektiğini iyi analiz etmek gerekir.
- Sınav sonrası sonrası sonuçlarla ilgili aşırı strese girmeye gerek yok. Artık sınav bitti ve sonuçları bekleyip görmek gerekir.
LGS VE BAŞARIYA İNANMAK
LGS İLE İYİ BİR LİSE NEDEN ÖNEMLİ?
LGS sınavı liselere geçiş için en önemli basamak. Bu sınavda başarılı olmuş bir öğrenci iyi bir lisede okuma şansını yakalayabilir. Peki iyi bir lise neden önemlidir bunu şöyle izah edebiliriz. Üniversite sınavlarındaki başarı yüzdelerine baktığımızda Fen liselerinin başarı yüzdesi % 90 ların üzerindedir. Yani proje okulu yada nitelikli okullar Üniversitede en başarılı okullardır. Kabataş Erkek Lisesi başta olmak üzere Anadolu liseleri, Fen liseleri üniversitenin en iyi bölümlerine en fazla öğrenci yollayan liselerdir.
Buradan çıkaracağımız sonuç; iyi bir lisenin iyi bir üniversitenin kapısını araladığı,ileride bir hedefi olan güzel bir meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler öncelikle iyi bir liseyi kazanmayı planlamalıdır. Her veli çocuğunun iyi bir lisede okumasını, başarılı öğrencilerle birlikte eğitim almasını ister. Özel okulların fiyatlarını göz önüne aldığımızda kaliteli bir lisede ücretsiz okumak ve özel okul hatta özel okuldan bile daha kaliteli eğitim alma fırsatı velilerin arzusudur.
PLANLI ÇALIŞMAK İŞTE ANAHTAR KELİME
Öğrencilerin planlı çalışması hangi zamanda hangi konuya çalışacağı, ders planı, günlük soru çözme hedefleri, çalışma saatleri ve süresi başarıda önemli etkenler olup; başarılı bütün öğrencilerle yapılan röportaj ve mülakatlarda hepsinin ortak açıklaması planlı çalıştım sözüdür. Planlı olmak hedefi olan öğrencinin olmazsa olmazıdır. Rastgele bir çalışma, istikrarsız bir soru test çözümü, bazen hiç çalışmamak bazı günler abartmak verimsiz ve sonuca ulaştırmayan bir çalışma şeklidir.
Dersi derste dinlemek de bu planlı çalışmanın bir parçasıdır. Sınıfta öğretmen ders anlatırken ders süresi boyunca sınıfta durmak zorunda olan bir öğrenci bu süreyi dersi dinlemeden geçirdiğinde o dersi anlamak için evde sınıftakinin 3 katı bir gayret ve performans göstermesi gerekir. Oysa derste anlaşılan konu evde pekiştirilir. Soru bankaları ve test kitapları ile eksik kısımlar tespit edilip sadece o bölümlere çalışarak etkili bir çalışma sağlanır. Ders çalışma ortamının uygun olması, motivasyon ve başarabileceğine inanma diğer etkenler. Bunlar aslında ayrı başlıklar altında izah edilmesi gereken ana konular sayılır. Başaracağına inanmamış bir öğrenciye sağlanan imkanlar onu hedefine ulaştırmaz. Velilerin tutumlarını da bu etkenler arasına katabiliriz. Aşırı beklenti ve çocuğun kapasitesi üzerinde beklentiye girerek çocuğa baskı yapma olumsuz sonuçlar doğurur. Motive ederek ona inandıklarını ve çalışmaya teşvik edecek olumlu cümlelerle çalışma hevesini kırmadan arttıracak tutum ve davranışlarda olmalılar.
Aynı zamanda kitap okuma alışkanlığı kazanmış olmanın avantajları olduğu gibi bu alışkanlığı sonradan edinmek de mümkün. Bol bol kitap okula özellikle LGS sınavı gibi uzun paragraf soruları içeren bir sınavda önemli bir avantaj sağlar. Diğer rakiplerinizden bir adım hatta 3,5 adım avantajlı başlanmış olunur. LGS kitapları için de doğru kaynakla çalışılmışsa tam donanımlı bir şekilde sınava girilerek istenilen liseyi kazanmak hiç de zor olmaz.
LGS sınavına geçiş ile MEB çok fazla veya TEOG dönemi kadar fazla öğrencinin sınava girmeyeceğini planlıyor yada tahmin ediyordu. Ancak başvuru sayısı gösterdi ki en az TEOG sınavı kadar öğrenci LGS sınavına girecek. Dolayısıyla sınav değişikliğinin bu anlamda sınavsız geçişe yada tercihe dayalı sisteme tam geçildiğini söylemek zor. LGS sınavı ile 6 ve 7.sınıfların da konularının dahil olması seneye LGS sınavında daha fazla öğrencinin sınav ile alakalı olacağını söyleyebiliriz.
LGS SINAVINA SON 1 AY KALDI
Sevgili öğrenciler; LGS Sınavına 1 ay gibi kısa bir süre kaldı. Bu süre zarfında neler yapmamız gerekiyor, nasıl bir yol izlememiz gerekiyor kısaca bundan bahsedelim. Öncelikle bu süre zarfında özellikle bol bol deneme çözerek sınav öncesi prova niteliğinde bir ay geçirilmeli. Konularda kalan eksikler için hızlı bir programla bu eksikler tamamlanmalı ve özellikle daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi uzun metin içerikli soruların ve mantık sorularının çözümü için zamanı çok iyi kullanmayı öğrenmek pratik yapmak gerekir.
Sitemizde LGS denemeleri olarak en fazla öğrencilerin tercih ettiği denemeler ana sayfada vitrin ürünleridir. bu denemelerden çözerek sınav öncesi tecrübe hız ve deneyim kazanmak gerekir.
- Eksik kalan konular planlı bir şekilde bitirilmek
- Bol bol deneme çözerek pratik kazanmak
- Sınav süresini soru sayılarına göre iyi kullanmak
- Kendine güvenmek
- Sınav öncesi moral ve motivasyonu yüksek tutmak.
LGS BAŞVURULARI BAŞLADI!
MEB LGS sınavı başvuruları ile ilgili açıklamasını yaptı. LGS sınavına başvurular ne zaman başlıyor ve ne zaman sona erecek ve öğrencileri yeni sınav sisteminde neler bekliyor haberimizin detayında..
BAŞVURU TARİHLERİ AÇIKLANDI
8.sınıf öğrencilerinin 2 haziranda yapılacak olan Liselere giriş sınavı için son kayıt tarihi 18 nisan olarak açıklandı. Bu tarihe kadar kayıt başvuruları yapılabilecek. Öğrenciler daha iyi bir lisede okumak ve üniversite sınavı öncesi iyi bir liseden eğitim alarak sağlam bir alt yapı ile istediği bölümlere rahatlıkla girebilmek için bu sınavı aşmak zorunda. Okuma yorumlama ve anlam bilgisi daha fazla önem kazanmış olduğundan öğrencilerin bilgiyi yorumlayarak çıkarımda bulunabileceği bir sınav sistemi ile karşılaşmış olduk.
LGS sınavına hazırlanırken öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de daha önce de bahsettiğimiz gibi planlı bir çalışma ve sürekliliktir. LGS sınavı teog sınavına kıyasla daha zor olacağından öğrencilerin bu bilinçle çalışması ve yeni soru tarzlarını inceleyerek doğru kaynaklarla hazırlanması gerekir. LGS kitapları için lgskitap.com da en seçkin yayınların en fazla tercih edilen öğretmen tavsiyesi kitaplarını bulabilirsiniz. Ana sayfada vitrin ürünleri özellikle velilere ve öğrencilere fikir vermesi açısından genelde çok satılan ürünlerden oluşmaktadır. Bu vitrin ürünleri ve LGS denemeleri tercih edilebilir.
LGS DE YENİ SORU TARZLARI
NEDEN SORU TARZI DEĞİŞTİ ?
LGS KİTAPLARI BU DOĞRULTUDA DEĞİŞTİ
05.02.2018
LGS'YE HAZIRLIKTA 2.DÖNEM BAŞLADI
Sevgili öğrenciler; ara tatil dönemi bitti ve okullar yeniden açılmış oldu. Sizler 8.sınıf öğrencileri olarak hedeflerinize ulaşmada basamak olan LGS sınavına hazırlanıyorsunuz. Bun sınavın iyi bir lisenin kapısını aralayacağını ve iyi bir lisenin de iyi bir üniversite ve güzel bir meslek edinmenin anahtarı olduğunu ifade etmemize gerek yoktur her halde.
LGS Sınavında başarıyı yakalamak ve etkili ders çalışma yöntemlerini bilmek önemlidir. Ders başında uzun ama boşa zaman geçirmeden ziyade zamanı etkili kullanacak ve dersi gerçekten anlamaya yönelik hamlelerle zamanı verimli kullanmayı öğrenmek gerekir. LGS sınavına hazırlıkta eğer 4 altın kural nedir diye sorulacak olsa şunları derdik.
1- Dersi önce derste anlamak
Öğrencilerin en fazla yaptığı hataların başında sınıfta öğretmen ders anlatırken o konuyu tam zamanında yerinde öğrenmek varken dersi dinlemeyip evde çalışırım diyerek o konuyu anlamadan eve dönmek. Sonrasında evde konuyu çalışırken anlaşılamayan yerleri kimseye soramamak ve konuyu anlamak için çok çaba sarfetmek. Oysa ki derste öğrenilmiş olsaydı, evde o konu ile ilgili testler çözerek konu pekiştirilirdi ve daha verimli bir çalışma olurdu.
2- Zamanı Etkili Kullanmayı Öğrenmek
LGS Sınavında yayınlanan örnek sorulara baktığımızda paragraf soruları oldukça uzun ve sorular ezberden ziyade mantığa dayalı. Dolayısıyla çoğu öğrenci bu sınav süresinde soruları yetiştiremeyecek gibi. Sınavdan önce kendi uyguladığınız denemelerde özellikle süreyi ölçerek deneme olmak gerekir. Süreyi çok etkili kullanma, hangi derse ne kadar zaman ayırmalı bunun pratiğini yapmış olmalı. Her soruyu ortalama kaç dakikada çözüyorum bunu iyi hesaplamak ve eksikleri gidermek sizleri bir adım öne taşıyacaktır.
3- Planlı çalışmak
Planlı ders çalışmak başarının en önemli etkenidir. Ne zaman hangi konuya çalışılacağı, günce kaç soru çözüleceği az ama istikrarlı bir çalışma düzeni yakalama oldukça önemlidir. Bütün derece yapmış öğrencilere bu başarınızın sırrı nedir diye sorulduğunda Planlı çalıştım diye cevap vermişlerdir.
4- Kendine inanmak
Son olarak ta kendine inanmak ve bu sınavın üstesinden gelebilecek kapasiteye sahip olduğuna inanmak. Kendine inanmayanın yukarıdaki 2 maddeyi de çok dikkate almayacağı ve başarmanın da zor olacağını söyleyebiliriz.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ÇOK ZOR SORULAR: Bu seçme sınavı olacak ve en üst gruptan yüzde 10 öğrenciyi seçeceğiz. Sorular çok zor olacak.
SIFIR ÇEKENLER: Bu sınavın sonuçlarına bakıp da sıfır çekenleri yorumlamak, "Şu kadar öğrenci sıfır çekti" demek sağlıklı olmayacak. Sınav seçme amaçlı olacak.
ANALİTİK DÜŞÜNME: Sınav 40 sayısal, 50 sözel olmak üzere 90 sorudan oluşacak. 2 oturumda yapılacak. Soruları gerçek yaşama ilişkin bilgileri ölçecek şekilde oluşturacağız. Bilginin ezberlenmesini istemiyoruz, analitik düşünme bekliyoruz.
3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK Mİ?: Henüz kesin değil. Eğer tüm soruların değeri aynı olursa 3 yanlış 1 doğruyu götürür. Ama sorulara zorluk derecelerine göre ayrı puan verirsek o zaman 3 yanlış 1 doğruyu götürmez. Kılavuz çıktığında netleşmiş olacak.
İL VE İLÇELERDE YAPILACAK: Öğrenciler TEOG'da olduğu gibi sınava kendi okullarında girmeyecek. Yakınlardaki okullara yönlendirilecek. İl ve ilçe merkezlerinde sınav yapılacak. Yani köyde sınav yok.
GÖZETMEN: Sınav özel okullarda da olmayacak. Sınavda sadece devlet okullarının öğretmenleri gözetmenlik yapacak. Özel okul öğretmeni görev almayacak.
KILAVUZ: Sınavla öğrenci alan okulların listesi nisan ayında yayınlanacak. Liseye geçiş sisteminin kılavuzu ise 1 ay içinde çıkacak.
ŞİŞİRME PUAN: Sadece özel okullar mı puanları şişiyor? Devlet okullarında da kalacak öğrencilerin son sınavlarında şişirme notlar veriliyor. Böylece öğrenciye sınıf geçiriliyor.
15 GÜN SÜRE: Sınavla öğrenci alacak liselerin listesi açıklandıktan sonra başvuru için 15 günlük süre olacak.
PUANLAR: Puanların 500 üzerinden açıklanması planlanıyor.
YERLEŞTİRME KRİTERİ: Sınavlar, öğrencilerin hangi okula gideceğini belirlemek için en adil yerleştirme kriteri. Adrese dayalı yerleştirmede öğrencinin oturduğu yer, tercihi, ortaokulu kriter ama bunlara eklemeler de olabilir. Örneğin kardeşinin nerede okuduğu dikkate alınır. En son kriter olarak okul başarısı da gündeme gelebilir.
TEK PUAN: Sınavdan tek puan çıkacak ve bu puan türüyle liselere yerleştirilecekler.
TÜRKÇE: OKUYAN ÖĞRENCİ BAŞARILI OLACAK
Dilbilgisi ayrı olarak sorulmayacak. Metin içindeki işlevine odaklanılacak. Daha çok okuyan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav olacak. Okuma parçaları uzun olacak. Öğrenci okuduğunu da analiz edecek.
MATEMATİK: EZBERLENMİŞ BİLGİ YOK
Matematik bilgisinin yanında bu bilginin gerçek hayatta kullanımına uygun problem tasarımları ile ölçme işlemi yapılacak. Bilgilerin ezberlenmesi öncelikli olmayacak.
FEN: OKURYAZARLIĞI SORGULANACAK
Kazanımlara ek olarak bilimsel süreç becerileri öncelikli olacak. Tüm alanlarda olduğu gibi fen alanında da yaşam becerilerine vurgu var. Fen okuryazarlığı sorgulanacak.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Liselere yerleştirme de TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen sistem sınavsız yerleştirme olarak ifade edilse de sınavın olduğu iki ayrı modeli içeriyor.
Bu iki ayrı modelden ilki sınavsız olan Mahalli yerleştirme sistemi.
Peki nedir bu mahalli sistemin özellikleri?
Bakanlık yaklaşık 1 milyon 200 bin 8. Sınıf öğrencisinin 100 bin kadarının sınava gireceğini varsayıyor. Ancak bu sadece öngörü. Sınava katılım oranı bu yıl tahminlerin üstünde olacaktır. Geriye kalan 1 Milyon 100 bin civarında öğrenciyi adresine dayalı olarak yerleştirecek.
Sınava katılmayıp Mahalli yerleştirme sistemi ile mahallesindeki okula yerleştirilecek öğrenciler hangi adımlarla Liselere yerleştirilecek? madde madde sıralarsak:
Mahalli Yerleştirmeye göre;
1- Adreslere göre 3 çember sistemi oluşturulacak. Bu çember 3 okul türüne göre ( Meslek Lisesi, İmam hatip Lisesi, Anadolu Lisesi) oluşturulacak. Her çember bu üç okul türünden oluşuyor.
2- Tercihler elektronik ortamda 5 tercih olarak yapılacak.
3- İlk tercihinde yerleşemeyen öğrenciye yarıçapı biraz daha büyük ( adrese uzak). ikinci çemberde tercih edilecek okul listesi sunulacak. Bu listeden ikinci yerleştirme tercihi yapabilecek.
4- İkinci yerleştirme de yine bir liseye yerleşemediyse bu sefer çemberin yarıçapı daha da büyüyerek adresten daha uzakta yer alan yine bu üç okul türünden tercih yapabilecek. Bu çemberler de yer alan okullardan birine yerleşecek.
5- Bakanlık her çemberde 9 okul bulunduracak, 3 Meslek, 3 İmam hatip, 3 Anadolu Lisesi. Öğrenci önce kendisine en yakın bölgede bulunan okullar arasından 5 tercih yapacak. Ama mutlaka yerleştirilecek.
6- Mahallinden liselere yerleştirmede talebin kontenjanı aşması durumunda, tercih önceliği, adres ve kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri şeklinde önceliğe göre yerleştirilecek.
Sınavsız olarak öğrenciler bu şekilde bir liseye yerleştirilecek. Ancak net olarak henüz açıklanmayan durum aynı apartmanda oturan, aynı ortaokula giden öğrencilerden hangisi öncelikli yerleştirilecek? Bura da ortaokul başarı puanının devreye gireceğini düşünüyorum.
Peki sınavla yerleştirme nasıl olacak?
Liseye geçiş sınavı;
1- Sınav 90 soru 135 dakika olacak. Sorular yoruma dayalı ve sadece 8. Sınıf müfredatından oluşacak.
2- Türkçe:20 soru, Matematik:20 soru, Fen bilimleri:20 soru, TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük:10 soru, Yabancı Dil:10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:10 soru şeklinde olacak. Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu eleyecek.
3- Sınava katılım isteye bağlı olacak
4- Sınav ;SÖZEL TEST( Türkçe, İnkılap Tarihi , Yabancı Dil, Din Kültürü) ve SAYISAL TEST ( Fen, Matematik) olmak üzere iki ayrı bölümden ve tek oturumdan oluşacak. Testler arasında kısa bir mola verilecek.
5- Sınav 3 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10:00 da yapılacak.
6- Özel Liselerde bu sınav sonucuna göre öğrenci alacağını duyurdu.
7- Güzel sanatlar, Spor Liseleri de bu sınavla öğrenci alacak.
8- Merkezi olarak yapılacak bu sınavla öğrenci alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje okulları, Nisan 2018 de açıklanacak. Böylece sınavlı ve sınavsız yerleşilecek liselerde belirlenmiş olacak.
Bu durumda Nisan ayında açıklanacak Liselerle birlikte sınav kılavuzunun da duyurulacağını düşünüyorum. Öğrenciler sınava katılıp katılmayacaklarını Liseler açıklandığında e -okul üzerinden okumakta oldukları okuldan ve internet üzerinden yapabilecekler.